Wil jij starten met e-mailmarketing en heb je geen idee waar te beginnen bij het opzetten van een goede salesfunnel? Gelukkig is het écht geen hogere wiskunde en kan ook jij dit voor jezelf opzetten. Hoe je dat doet vertel ik je in deze blog, waarbij ik maar liefst 10 tips met je deel waar je op moet letten wanneer jij aan de slag gaat met je eigen salesfunnel.
Wat is een salesfunnel?
Een salesfunnel vormt de reis die jouw potentiële klanten maken, van eerste contact tot de uiteindelijke aankoop. Het is een strategische aanpak voor meer omzet zónder dat je hier zelf continue actief mee bezig hoeft te zijn. Met een succesvolle salesfunnel kan je van ‘slechts’ een website bezoeker een verkopende klant maken.
Heel kort door de bocht kan zo´n proces er als volgt uitzien:
- Via bv social media of een advertentie leren ze jou kennen
- Jij hebt een gratis weggever die de aandacht trekt en waarvoor zij zich aanmelden
- Nu komen ze in jouw funnel terecht waarin je ze via een aantal mails van nog meer waarde voorziet
- Aan het einde zijn ze warm genoeg, opzoek naar een échte oplossing en dus klaar voor jouw high end product of dienst.
Grofweg ziet een salesfunnel er dus uit als op onderstaande plaatje:
De salesfunnel werkt als het ware als een ’trechter’ met in het bovenste segment de (vele) leads, waarvan een deel zich zal verplaatsen naar het niveau eronder: de potentiele klant, zij hebben daadwerkelijk interesse getoond, door bijvoorbeeld het downloaden van een gratis weggever. Vervolgens zal een deel daarvan zich verplaatsen naar het volgende niveau: de klanten, zij zijn overtuigd en gaan over tot actie.
En wat we natuurlijk allemaal willen bereiken is dat laatste niveau. Dit zijn de fans, de terugkerende klanten. Zij blijven bij je terugkomen, doen vervolgaankopen en zijn jouw ambassadeurs.
10 tips voor het bouwen van een goede salesfunnel
Om voorgaande allemaal soepel te laten verlopen – en er daarbij voor te zorgen dat je ook daadwerkelijk niet continue er tussenin hoeft te zitten – is een goede automatisering ontzettend belangrijk. Wanneer de salesfunnel écht goed in elkaar zit helpt het jouw potentiele klanten om de verschillende fasen te doorlopen die nodig zijn om uiteindelijk tot aankoop over te gaan.
Hoe je ervoor kan zorgen dat een salesfunnel daadwerkelijk doet waar het voor bedoeld is (verkopen!) deel ik met je in deze blog.
1. Zorg ervoor dat je jouw doelgroep echt begrijpt en weet wat zij nodig hebben
Voordat je van start gaat is het het belangrijkste om éérst onderzoek te doen naar jouw potentiele klanten. Zorg ervoor dat je echt weet wat zij nodig hebben. Wat zijn hun frustraties? En wat zijn hun verlangens? Pas wanneer jij hun echt begrijpt ben je in staat om hier gerichte en relevante teksten voor te schrijven die resoneren met het ‘verlangen’ of de ‘pijn’ van jouw potentiele klant.
2. Ontwikkel een interessante gratis weggever voor jouw salesfunnel
Wanneer je goed onderzoek hebt gedaan naar jouw potentiele klant, dan weet je als het goed is nu wat zij echt nodig hebben. Je bent bekend met hun frustraties en verlangens. En op basis daarvan kan je nu verder met de volgende belangrijke stap in het bouwen van een succesvolle salesfunnel: het creëren van een interessante gratis weggever.
Dit is een (digitaa) product dat jij (jawel!) gratis weggeeft in ruil voor het achterlaten van hun e-mailadres. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een e-book, webinar of masterclass.
Dit is een cruciale stap in het bouwen van jouw succesvolle salesfunnel, deze is namelijk afhankelijk van het opbouwen van een e-maillijst. Zorg ervoor dat je gratis weggever echt relevant is voor je doelgroep en dat het een no-brainer voor ze is om hun mailadres bij jou achter te laten. En zorg er vervolgens óók voor dat de inhoud van je gratis weggever een goede eerste indruk achter laat.
3. Zorg dat je website ook daadwerkelijk converteert
Wanneer je potentiele klant jouw weggever heeft gedownload en op jouw website terecht komt, wil je voorkomen dat zij weer afhaken omdat ze niet begrijpen wat de bedoeling nu is. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat de navigatie van je website moeiteloos verloopt en dat de belangrijkste call t- action knoppen duidelijk zichtbaar zijn, voorzien van een duidelijke call to action tekst! Zorg ervoor dat iedere pagina van het salesproces is geoptimaliseerd, van landings- sales pagina tot je bedanktpagina.
4. Bouw een converterende landingspagina
Deze is een beetje in lijn natuurlijk met de voorgaande tip. Bij een converterende website hoort natuurlijk een converterende landingspagina. Toch benoem ik ‘m nog wel even apart, om extra te benadrukken hoe belangrijk deze stap is.
De belangrijkste punten bij een landingspagina zijn:
- Maak gebruik van duidelijke en aantrekkelijke visuals
- Zorg voor zo min mogelijk afleiding op de pagina; zorg voor een ‘blanco-pagina’, zónder menubalk
- Formulieren voor het verzamelen van gegevens moeten zo eenvoudig mogelijk zijn
- Deel zoveel mogelijk klantreviews of klantsuccessen
5. Heb een e-mailmarketingstrategie klaar staan!
Dé tool in het begeleiden van leads door je salesfunnel is e-mailmarketing. Nadat potentiele klanten hun gegevens hebben achtergelaten (in ruil voor die toffe lead magnet) is het belangrijk om daarna met waardevolle content te blijven komen.
In je e-mailmarketingsysteem kan je een reeks geautomatiseerde emails klaarzetten die allemaal zijn afgestemd op de verschillende stadia van de (sales)funnel. Deze reeks begint in de meeste gevallen met het versturen van de welkomstmail (met daarin de lead magnet) na inschrijving. En vervolgens worden er daarna een aantal gerichte mails verstuurt die inspelen op de interesses en behoeften van de klant. Zorg ervoor dat je je e-mails personaliseert, boeiend houd en niet (teveel) afwijkt van waar ze zich voor hebben ingeschreven.
Niemand vind het leuk om ineens mails te ontvangen over een nieuw soort wasmiddel wanneer ze alleen ooit eens interesse hebben getoond voor een broodrooster.
Door het versturen van relevante e-mails kan je een duurzame relatie opbouwen en vergroot je de kans dat een lead uiteindelijk tot aankoop overgaat.
6. Segmenteer je doelgroep
Wil je het meest effectief je doelgroep kunnen benaderen dan is het verstandig om gebruik te maken van segmenten in je doelgroep. Op basis hiervan kan je gerichte e-mails sturen die passen bij de unieke behoeften van elk segment. Hierdoor vergroot je de kans op een duurzame relatie tussen jou en je potentiele klant én je vergroot de kans op conversie.
7. Creëer betrouwbare follow-ups
Een salesfunnel richt je natuurlijk niet voor niets in. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de potentiele klant écht klant bij je gaat worden. Je wilt dus dat zij overgaan tot aankoop van een product of dienst. Dit bereik je niet door maar één keer een contactmoment met ze te hebben. De meeste mensen hebben iets meer tijd nodig voordat ze genoeg vertrouwen in je hebben of voldoende overtuigd zijn dat ze jouw product of dienst ook echt nodig hebben!
Door een consistente en goed getimede opvolging na het aanvragen van jouw gratis weggever, zorg je ervoor dat jij top-of-mind blijft bij je potentiele klant en vergroot je de kans op conversie in latere fasen van de salesfunnel.
Zorg er wel voor dat iedere follow-up een specifiek doel heeft en waarde toevoegt aan de klantreis.
8. Voeg social proof toe
Een van de krachtigste manieren om nieuwe klanten binnen te halen is natuurlijk het bewijs te leveren dat jij al tevreden bestaande klanten hebt. Klantbeoordelingen, getuigenissen en casestudy’s zijn perfect om toe te voegen op strategische punten in je salesfunnel. Denk hierbij aan je landingspagina, productpagina maar ook in je e-mail kan het toegevoegd worden.
Door het delen van positieve ervaringen van andere klanten kan je twijfels wegnemen en potentiele klanten geruststellen dat het een goede keuze is om met jou in zee te gaan.
9. Blijf je salesfunnel optimaliseren
Zoals met (bijna) alles in het leven, niks is ooit écht helemaal perfect. Hetzelfde geldt een beetje voor het bouwen van een succesvolle salesfunnel. Dit is niet een eenmalig project wat je uitvoert en daarna nooit meer naar om hoeft te kijken (was het maar zo’n feest). Nee, een goede salesfunnel is een voortdurend proces van bijsturen en optimalisatie.
Identificeer zwakke punten, monitor conversieratio’s en analyseer het gedrag van je leads. Neem regelmatig de tijd om feedback van klanten te verzamelen en te begrijpen wat wel en niet goed werkt.
Door deze gegevens te gebruiken, kun je aanpassingen maken om de effectiviteit van je funnel te vergroten. Wees flexibel en bereid om veranderingen door te voeren op basis van de verzamelde inzichten. Continue bezig blijven met optimalisatie is dé sleutel tot het bouwen van een succesvolle salesfunnel die niet alleen vandaag, maar ook op de langer termijn succesvol is.
10. Maak gebruik van upsells en cross-sells
Het moment dat een lead een aankoop heeft gedaan en dus klant is geworden betekent niet per se het einde van je salesfunnel. Er zijn ook ná de aankoop nog ontzettend veel mogelijkheden om extra verkopen te realiseren, door middel van upsells en cross-sells.
Kijk of je aanvullende producten of diensten hebt die extra waarde toevoegen aan de oorspronkelijke aankoop. Hiermee kan je de gemiddelde waarde per transactie verhogen en tegelijkertijd je klanten voorzien van extra waarde waarmee zij hun verlangen nog sneller gaan behalen of hun probleem sneller oplossen.
Implementeer deze aanbiedingen op strategische momenten, zoals tijdens het afrekenproces of in follow-up e-mails.
Heb je zo’n product of dienst niet? Dan is dit hét moment om te kijken of je niet zo iets kunt creëren.
Om bovenstaande punten allemaal goed toe te kunnen passen adviseer ik om met Active Campaign | Mailblue te werken.
Wat is Active Campaign | Mailblue?
Active Campaign | Mailblue is een e-mailmarketingsoftware waarmee je geautomatiseerde emailreeksen (zoals salesfunnels) en nieuwsbrieven kunt versturen. Het stelt je in staat om je contacten te segmenteren op basis van bepaalde acties die zij doen. Op basis van deze acties krijgen contacten bijvoorbeeld een bepaalde tag mee én je kunt ze zich laten inschrijven voor een bepaalde lijst. Deze lijsten kan jij gepersonaliseerde e-mails versturen die gericht zijn op de actie waarmee ze zijn ingeschreven. Met behulp van de tags kan je deze lijsten nóg verder segmenteren zodat je nog specifiekere mails naar je contacten kan versturen. Volg je het nog?
In een notendop biedt Active Campaign | Mailblue:
- Automatisering van e-mails: Stuur geautomatiseerde e-mails naar de juiste doelgroep op vooraf ingestelde tijdstippen.
- Segmentatie van contacten: Gebruik lijsten en tags om je contacten te segmenteren, waardoor je meer rendement uit je salesfunnel kunt halen.
- Overzichtelijk dashboard: Krijg inzicht met een overzichtelijk dashboard waarop je het aantal actieve contacten, recente gebeurtenissen en verzonden e-mails kunt volgen.
- E-mailtemplates: Personaliseer e-mails naar je eigen huisstijl. Als je hierbij hulp nodig hebt, zijn er gratis standaardtemplates beschikbaar.
- Integratie met andere systemen: Maak eenvoudig koppelingen met andere systemen, zoals bijvoorbeeld het koppelen van webinarinschrijvingen via WebinarGeek,
Een belangrijk voordeel van Mailblue t.ov. Active Campaign is de Nederlandstalige support, aangevuld met een uitgebreide en waardevolle kennisbank en academie vol met handige tips! Uiteindelijk is Mailblue (gewoon) een reseller van Active Campaign en maakt het voor de werking niet uit voor wie je kiest.
Gratis Active Campaign | Mailblue proberen?
Ben je nieuwsgierig naar MailBlue, maar aarzel je om meteen een abonnement aan te gaan? Dan heb ik goed nieuws voor je! Je kunt MailBlue namelijk gratis uitproberen, zonder enige verplichting na afloop van de proefperiode.
Bij deze gratis proefperiode ontvang je ook een jaar toegang tot de MailBlue academie, inclusief waardevolle videotrainingen ter waarde van €997,-
Hulp nodig met het maken van een sales funnel of inrichten van jouw Mailblue account?
Heb jij hulp nodig bij het maken van een succesvolle salesfunnel? Of wil je zeker weten dat je jouw Mailblue account goed in richt?
Stuur me gerust een e-mail (sophie@sophiejustine.com) of vul het contactformulier in.
*In deze blog maak ik gebruik van affiliatelinks. Als je iets koopt via deze links, krijg ik een klein percentage commissie over het totale bedrag, zonder extra kosten voor jou.