Wil jij meer geld verdienen zónder hier extra hard voor te moeten werken? Dan ontkom je er niet aan om online tools in te zettten en je bedrijf slimmer in te richten door jouw online processen te automatiseren
In deze blog deel ik een aantal online tools die in mijn ogen echt onmisbaar zijn voor het automatiseren van je online bedrijf. Dit is ‘slechts’ de basis, er zijn er natuurlijk nog veel meer. Maar met deze online tools kom je in ieder geval al een heel eind.
Waarom je je bedrijf wilt automatiseren
Om je bedrijf te laten groeien is het automatiseren van processen een belangrijke stap om te zetten. Het zorgt namelijk voor iets belangrijks… een legere agenda. Doordat jij er bij bepaalde processen niet meer tussenin hoeft te zitten heb je letterlijk je handen vrijgespeeld. Hierdoor heb je meer tijd om te werken aan de groei van je bedrijf óf om gewoon te genieten van meer vrije tijd. Wil jij meer (passieve) inkomstenstromen implementeren dan ontkom je er ook niet aan om deze processen te automatiseren, anders zou het natuurlijk niet meer passief zijn.
7 online tools voor het automatiseren van je business
1. Calendly | TidyCal voor het inplannen van je afspraken
Met beide online tools zorg je ervoor dat klanten zelf een afspraak in je agenda kunnen plannen. Het is dus niet meer nodig om herhaaldelijk over en weer te mailen om een datum te bepalen. Deze tools zijn gemakkelijk te integreren met je eigen bestaande agenda, zoals Outlook of Google. Wanneer iemand een afspraak bij je inplant ontvang jij hier automatisch een bericht van én de afspraak staat direct in jouw agenda en die van je lead of klant.
Je kunt deze online tools inzetten voor verschillende soorten afspraken, denk hierbij aan:
- kennismakingsgesprek
- salesgesprekken
- strategiesessies
- persoonlijke coaching
- tussentijdse meetings
Voor alle verschillende meetings kun je ook weer een verschillende afspraaktype aanmaken en daarbij bijvoorbeeld direct bepalen hoe lang de afspraak duurt. Ook heb je de mogelijkheid om na het inplannen van de afspraak meer informatie te verkrijgen door direct een vragenlijst in te laten vullen. Zo kan je goed voorbereid het gesprek ingaan en weet je van te voren al wat iemand nodig heeft.
Wat vooral ook heel erg fijn is de koppeling met meetingsoftware zoals Zoom, Teams of Google Meet. Hierdoor wordt er bij de afspraak direct een meetinglink aangemaakt die verstuurd wordt bij de bevestiging en bij het agenda-item is terug te vinden. Je hoeft dus niet alsnog daarna zelf een linkje aan te maken een deze te versturen.
Je kán het ook koppelen met je e-mailmarketing software zoals Mailblue | ActiveCampaign zodat je via die weg ze direct op een lijst of in een automatisering kunt zetten. Dit is bij Calendly alleen mogelijk met de betaalde variant. De gratis variant van Calendly is overigens om mee te beginnen meer dan voldoende.
Ik ben zelf heel erg fan van TidyCal en heb er al een aantal klanten van mij blij mee gemaakt. TidyCal biedt namelijk praktisch álle betaalde functies van Calendly aan zónder dat je hierbij een aan abonnement vast zit. Je betaald slechts eenmalig (op het moment van schrijven) $29 voor een lifetime licentie!
2. E-mail automatiseringen met Mailblue | Active Campaign
Deze online tool kan écht niet ontbreken in het rijtje. Mailblue | ActiveCampaign is een e-mailmarketing software waarmee automatisch mails worden verstuurd naar mensen die iets bij je hebben gekocht of een gratis weggever hebben aangevraagd.
Direct na aankoop (of aanvraag) ontvangen ze een mailtje met daarin de download voor de weggever óf waarmee ze toegang krijgen tot het gekochte product. In het geval van een gratis weggever kun je er ook voor kiezen om er daarna nog meer mails achter te hangen. Zo wordt het een automatische salesfunnel waarin je jouw leads opwarmt voor je betaalde product. En dit allemaal zónder dat jij dit handmatig hoeft te doen. Je hoeft slechts eenmalig te schrijven en de reeks klaar te zetten.
Lees hier mijn tips over hoe je een goede salesfunnel maakt
Mailblue | Active Campaign werkt ook als een soort CRM-systeem (het heeft zelfs een complete CRM-functie ingebouwd, maar dit is direct ook een duurder pakket) waarin je inzicht krijgt in je leads en waar in het verkoopproces zij zich bevinden. Dit doe je door je contacten te segmenteren op basis van acties die zij doen en daar een bepaalde tag aan te hangen. Zo kan je altijd zien of iemand interesse heeft in jouw betaalde product, bijvoorbeeld doordat ze herhaaldelijk op een link in je mail hebben geklikt waarin je dit product promoot. Of zie welke lead je product wel of niet heeft gekocht en stel daar je mails op af. Mensen die al hebben gekocht krijgen een andere mail dan diegene die nog niet heeft gekocht. Zo voorkom je dat je jouw product of dienst blijft promoten aan mensen die al hebben gekocht.
Wil jij Mailblue uitproberen? Je maak eenvoudig een gratis account aan waarbij je het 14 dagen vrijblijvend kunt uitproberen.
3. Betalingen met Plug&Pay | Kennis.shop | Woocommerce
Door betaalsystemen zoals Plug&Pay | Kennis.shop | Woocommerce in te zetten zorg je ervoor dat jij geld kunt verdienen zonder dat je daar op dat moment actief bij bent betrokken.
Woocommerce is een gratis WordPress plugin die je installeert op je WordPress website waarmee je op je eigen website jouw digitale producten kunt verkopen. Betalingen ontvang je door de connectie met Mollie of Stripe. Het fijne van het verkopen van je digitale producten met Woocommerce is (naast dat het geen extra kosten heeft, het is immers een gratis plugin) de vrijheid in het maken van mooie check-outs en landingspagina’s. Helemaal in combinatie met Cartflows.
Plug&Pay en Kennis.shop zijn in principe dezelfde soort systemen. Beide systemen kan je eenvoudig integreren met andere belangrijke online tools zoals Mailblue, Moneybird, Learndash of Huddle en nog veel meer. Vaak zijn er rechtstreekse koppelingen ingebouwd met jouw favoriete software en indien dit niet het geval is kan je het in 9 van de 10 gevallen alsnog koppelen met behulp van Zapier.
In principe kan je dus met beide systemen hetzelfde. Het voordeel van Plug&Pay is dat het van dezelfde maker is als Phoenix websites en online leeromgeving software Huddle. Daardoor werkt de koppeling en integratie feilloos met elkaar. Wat Kennis.shop dan weer als voordeel heeft is dat je het kan aanschaffen door middel van een lifetime licentie en dus niet vastzit aan maandelijkse kosten. In de praktijk ben je daarmee uiteindelijk een stuk voordeliger uit. Je kunt kiezen uit de Pro deal of de Start deal.
4. Webinars on demand | WebinarGeek
Wanneer jij regelmatig masterclasses geeft kan het ook een idee voor je zijn om deze geautomatiseerd af te laten spelen. Dit kan met webinarsoftware zoals WebinarGeek of EverWebinar. Hierdoor hoef jij niet iedere keer persoonlijk live je masterclass of webinar te geven. Je neemt ‘m eenmalig op en stelt het zo in dat deze on demand is af te spelen of dat deze op bepaalde dagen, op bepaalde tijdstippen kan worden bekeken.
Je kunt vanuit de webinarsoftware zelf mails versturen ter herinnering van het aankomende webinar. Maar je kunt het ook koppelen met je Mailblue account en vanuit daar de mails versturen. Ook kan je met de software meten wie er wel/niet aanwezig is geweest, maar ook tot hoever ze hebben gekeken. Door middel van de koppeling met Mailblue en het geven van bepaalde tags kan je specifieke mails versturen op basis van hun kijkgedrag. Zo kan je echt segmenteren op kijkers die het volledige webinar hebben bekeken maar nog niet hebben gekocht, deze groep stuur je een ander soort mail dan de kijkers die halverwege zijn afgehaakt en het aanbod dus niet eens hebben gezien. Deze laatste groep kan je dan bijvoorbeeld nog een replay nasturen.
5. Online trainingen in Huddle | Learndash
In plaats van continue 1 op 1 te coachen en live je kennis over te brengen, kan je er ook voor kiezen om jouw kennis en expertise eenmalig op te nemen en te verkopen middels een online training. Er zijn verschillende soorten software hiervoor te vinden. Mijn favoriet zijn Huddle en Learndash. Over deze twee heb ik een uitgebreide blog geschreven over welke voor jouw bedrijf de beste is.
Kort gezegd: Learndash heeft een wat grotere leercurve en moet je vooral alles zelf bouwen. Het voordeel daarbij is dan wel weer je veel meer mogelijkheden hebt om het echt naar eigen wens in te richten.
Huddle is software waarbij het gehele systeem al klaarstaat. Het enige dat jij hoeft te doen is je video’s uploaden.
Je kunt Huddle nu 14 dagen gratis uitproberen!
Beide software zijn eenvoudig te koppelen aan Mailblue, Plug&Pay of Kennis.shop waardoor je het gehele proces kunt automatiseren.
6. Koppel WordPress met Mailblue | WP Fusion
Ik ben persoonlijk heel erg fan van WP Fusion. Het zorgt voor een koppeling tussen WordPress, populaire WordPress plugins en Mailblue. Hierdoor kan je ervoor zorgen dat acties die een gebruiker doet binnen WordPress worden gecommuniceert naar je Mailblue, waardoor je jouw automations persoonlijk kunt afstemmen op de gebruiker. Maar het werkt ook de andere kant op: door bepaalde tags te geven aan de gebruiker in Mailblue kan je ervoor zorgen dat ze specifieke inhoud van je WordPress website wel/niet zien.
Ik gebruik het voor mijn klanten voornamelijk bij het bouwen van hun online academie in Learndash. Met WP Fusion zorgen we ervoor dat klanten automatisch de juiste toegang krijgen op het juiste moment en zorgen we voor gepersonaliseerde e-mails. Maar ook voor je e-commerce site is het zeker aan te raden!
Met een jaarlijkse prijs van $247 voor op één website is WP Fusion aan de prijzige kant. Maar wat mij betreft is dit het wel waard. Het bespaart je ontzettend veel tijd qua automatiseringen maar zorgt er daarnaast ook voor dat jouw klanten veel persoonlijker benadert worden. Een win-win dus. Overigens: als je door mij jouw online academie in Learndash laat bouwen betaal je slechts € 100 per jaar.
7. Bouw slimme systemen met Zapier
Met Zapier kan je verschillende systemen aan elkaar koppelen. Hierdoor kan je ze samen laten werken om automatisch taken te verrichten op basis van “als dit, dan dat” stappen, dit zijn zogeheten Zaps. De zap start altijd met een trigger. Bijvoorbeeld het invullen van een Gravity WordPress formulier of eeen nieuwe afspraak in Calendly. Vervolgens volgt er een actie op deze trigger zoals het versturen van informatie naar bijvoorbeeld Mailblue, het opzoeken en bijwerken van gegevens in een (Google) spreadsheet of het automatisch aanmaken van een map in Google Drive.
Je hebt met Zapier keuze uit meer dan 2000 applicaties die je met elkaar kunt koppelen. Met een gratis account kan je al een onbeperkt aantal zaps maken. Het enige nadeel van een gratis account is dat je enkel ’twee-stap’-zaps kunt maken, met dus 1 trigger en 1 actie. Prima om mee te starten, maar wil jij écht stappen zetten met het automatiseren van je bedrijf dan zul je hier al snel de beperkingen van ondervinden en over moeten stappen op de betaalde variant.
Niet harder, maar slimmer werken
Door in te zetten op de juiste online tools kun je veel meer halen uit je bedrijfsactiviteiten, je bedrijf flink opschalen en heel veel tijd besparen. Dit creëert ruimte in je agenda voor meer vrije tijd, creativiteit en persoonlijke groei. Heb jij hulp nodig bij het vinden en inrichten van de juiste online tools? Neem dan even contact met mij op.